headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Over Ecuador

Taal
De officiële taal is Spaans. Het Engels wordt in hotels en restaurants redelijk gesproken, maar we raden wel aan om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken! De indianen spreken vaak verschillende eigen talen en dialecten. In afgelegen gebieden kan het voorkomen dat de bevolking geen Spaans of Engels spreekt.

 

Tijd
In Ecuador is het 7 uur vroeger dan in Nederland (in de zomertijd) en op de Galapagos eilanden is het 8 uur vroeger dan in Nederland.

 

Eten & Drinken
Als ontbijt zul je meestal een aantal broodjes of toast krijgen met eieren en jam. Dit wordt vaak geserveerd met (verse) vruchtensappen, koffie of thee.
De belangrijkste maaltijd van de dag voor de Ecuadoranen is de lunch. In de toeristenplaatsen bieden veel restaurants als lunch de menu del dia aan. Dit is een menu speciaal voor toeristen die bestaat uit een soep, hoofdmaaltijd en dessert. Hier betaal je vaak slechts een aantal Dollar per persoon voor. In de avond bieden veel restaurants de merienda aan. De merienda is vergelijkbaar met een menu del dia. Uiteraard kun je ook a la carte bestellen, maar dit is aanzienlijk duurder dan de menu’s.

Specialiteiten uit Ecuador:
Caldo: is een soep. Je vindt ze vaak op de markt en worden voornamelijk als ontbijt geserveerd. Caldo de Gallina (kippensoep) is de meest populaire soep. Wil je eens wat anders proberen dan kippensoep, probeer dan Caldo de Patas; deze soep is gemaakt van gekookte hoeven van veedieren.
Ceviche: een gerecht met verschillende soorten rauwe vis gemarineerd in citroen, chili en ui. Vaak koud geserveerd met maïs en zoete aardappel.
Cuy: cavia, de specialiteit van Ecuador. Dit wordt gezien als een waar feestmaal. Probeer deze ergens te eten waar ze op traditionele wijze bereid wordt. Ecuadoranen eten behalve de botten alles op. Krijg je het niet helemaal op, biedt dan wat aan een Ecuadoraan aan en je hebt een vriend erbij!
Lapingachos: gebakken aardappel-kaas pannenkoekjes.
Seco: stoofpot, meestal met vlees en geserveerd met rijst.
Tortillas de maiz: heerlijke gebakken maïspannenkoeken.
Yaguarlocro: Aardappelsoep met stukjes bloedworst. Als je liever geen bloedworst in je soep wilt zien drijven, bestel deze soep dan locro, dan krijg je deze aardappelsoep met maïs, avocado of met kaas.

Kraanwater kun je in Ecuador niet drinken. Jugos (sappen) zijn overal verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat je jugo puro (pure sap) bestelt en niet con agua (met water). Koffie kun je overal verkrijgen, maar verwacht geen topkwaliteit. De lokale bieren zijn goed en niet duur. De lokale wijnen zijn niet aan te raden. De rum smaakt wel erg goed en kost niet veel.

 

Festivals en Feestdagen
De meeste feestdagen in Ecuador stammen af van de katholieke religie. Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Op veel feestdagen worden er in iedere stad kleurrijke processies gehouden en is het een gezellige drukte op het centrale plein (Plaza des Armes) in het midden van de stad. Vaak beginnen de volksfeesten al een dag voor de officiële feestdag.

 

Belangrijke festivals en feestdagen zijn onder andere:
6 januari –  Driekoningen, Epifania

februari-maart  –  Carnaval en vastenavond

april  –  Heilige week, met Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen, Semana Santa. In veel steden worden religieuze processies gehouden.

1 mei  –  de Dag van de Arbeid, Día del Trabajador

24 mei  – herdenking van de slag om Pinchincha in 1822, begin van de onafhankelijkheid van Ecuador

juni  –  de 9de donderdag na Pasen, Corpus Christi, wordt regionaal gecombineerd met de oogstfeesten.

24 juli  –  de geboortedag van Simon Bolivar

10 augustus  –  Bevrijdingsdag van Quito, Primer Grito de Independencia

1-15 september  – lokaal feest in Otavalo met kostuums, dans en maskers, Fiesta del Yamor

12 oktober  – internationale Dag van Columbus, Día de la Hispanidad

1 november  –  Allerheiligen, Todos Santos

2 november  –  Allerzielen, Dia de los Muertos

3 november  – Bevrijdingsdag van Cuenca, Independencia de Cuenca

6 december  –  Stichtingdag van Quito, met dansen op straat, parades en stierengevechten, Día de la Fundacion de Quito

24 december – ’s middag en ’s avonds kerstavond, Noche Buena

25 december  –  Kerstmis, Navidad

 

Veiligheid
Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Ecuador goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie of die opvallend proberen je af te leiden (in Otavalo is de mosterd-truc bekend: iemand morst mosterd op je kleren (of ijs of cola) en een ‘vriendelijke’ vrouw wil je helpen dit schoon te maken zodat je niet meer zo goed op je spullen kunt letten en deze gestolen worden). Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen. In de grote steden wordt aangeraden ’s nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen.

 

Contact
close slider