headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

Over de geldzaken in Ecuador: het geldige betaalmiddel in Ecuador is de Amerikaanse Dollar, sinds het begin van deze eeuw heeft Ecuador geen eigen munteenheid meer!

 

Pinnen
In alle grote steden in Ecuador kun je op veel plekken pinnen. Ook de kleinere plaatsen krijgen steeds vaker pinautomaten zodat dit nu de makkelijkste manier is om aan geld te komen. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo’s. De meeste Nederlandse banken werken met Maestro/Mastercard. Je kunt online opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: ga naar de Ecuador pagina van Mastercard en bekijk alle Cajeros Automáticos per stad, postcode of luchthaven.

 

Houd er wel rekening mee dat het voorkomt dat geldautomaten soms niet werken. Het is dan altijd handig om wat cash dollars bij je te hebben. Zorg er dan wel voor dat het nette, nieuwe bankbiljetten zijn in niet al te grote coupures. Indien je op een trektocht of jungletocht gaat is het aan te raden om genoeg kleingeld mee te nemen, aangezien in de afgelegen dorpen tijdens een trekking vaak weinig wisselgeld voorhanden is.

 

Let op: banken zetten tegenwoordig een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ buiten Europa kunt pinnen, je moet dan van te voren iets activeren. Check met je eigen bank of je met jouw pinpas in Ecuador kunt pinnen!

 

Fooien
Fooien zijn nooit verplicht maar worden wel gewaardeerd. In de chique restaurants en hotels is 10% vaak al bij de rekening inbegrepen. In kleine restaurants is een redelijke richtlijn 5 – 10 % van de rekening aan de ober die je geholpen heeft.

 

Vertreksbelasting
De vertreksbelasting is ruim 50 USD per persoon voor internationale vluchten vanaf Quito en ruim 30 USD bij vluchten uit Guayaquil naar Nederland. Voor binnenlandse vluchten is de luchthavenbelastingen al betaald bij het vliegticket. (informatie onder voorbehoud wijzigingen).

Contact
close slider